Link

Een link worden meestal via het tekst element toegevoegd, in sommige gevallen is het wenselijker om deze als los element toe te voegen. Links worden gebruikt om andere pagina's binnen of buiten de website te openen, het door bezoekers laten downloaden van bestanden en het scrollen van lange pagina's. Een link element kan zowel via de document structuur als de site-editor worden toegevoegd.

Link toevoegen

Een link wordt toegevoegd door op het plusje in het snelmenu te klikken en te kiezen voor 'Link (a)', door met rechts op een bestaand element te klikken en te kiezen voor de optie 'Nieuw element > Link (a)' of door het element 'Link' vanuit de element verkenner op de pagina te slepen.. Het link element is geen container element.

Link toevoegen via het snelmenu.

Link bewerken algemeen

Een link element wordt bewerkt via het pennetje in het snelmenu of via een rechtermuisklik en te kiezen voor de optie 'Wijzigen element'. Een dubbelklik op de link opent de link en kan dus niet worden gebruikt om de link te wijzigen.

Via de uitklaplijst 'Type link' kan het type van de link worden geselecteerd. Dit kan 'Omschrijving', 'Afbeelding', 'Anker', 'Verwijzing naar anker (omschrijving)' of 'Verwijzing naar anker (afbeelding)' zijn:

Html link element wijzigen.

Omschrijving link bewerken

Html link omschrijving instellen.

Een omschrijving link is een normale tekstlink.

Omschrijving
In het veld 'Omschrijving' wordt de link-tekst ingesteld.

Tooltip
In het veld 'Tooltip' kan een tekst worden ingesteld welke verschijnt wanneer een gebruiker met de muis over de link beweegt.

Openen in nieuw scherm
Door het vinkje 'Openen in nieuw scherm' aan te vinken opent de link in een nieuw tabblad of popup. Deze optie wordt vooral gebruikt bij het linken naar externe websites of het linken naar documenten, zoals pdf bestanden.

Link
De knop 'Selecteer' opent een popup waar de url van de link kan worden ingesteld:

Interne link

Interne link aanmaken.

Via het tabblad 'Interne link' kan een link naar een pagina binnen de eigen website worden ingesteld. Een link kan worden geselecteerd door deze aan te klikken in het veld 'Pagina's'. 

Externe link

externe link aanmaken

Via het tabblad 'Externe link' kan een link naar een pagina van een andere website worden ingesteld. De url wordt in het veld 'Url' ingesteld. In het uitklaplijstje voor dit veld wordt het protocol van de link geselecteerd, bv. http of https. Een e-mail link wordt aangemaakt door de optie 'e-mail' te selecteren en een e-mailadres in het url veld in te vullen.

Document link

Resource link aanmaken.

Via het tabblad 'Bestand link' kan een link naar een bestand, zoals een pdf bestand of een (grote)afbeelding worden ingesteld. In dit tabblad wordt het bestandsbeheer van de website getoond en kunnen diverse bewerkingen op mappen en bestanden worden gedaan, meer informatie over dit onderwerp is beschikbaar in het onderdeel 'uploads'. Een bestand wordt geselecteerd door erop te klikken. De url naar het bestand wordt ingevuld bij de optie 'Geselecteerd document'.

Afbeelding link bewerken

Afbeeldinglink aanmaken.

Een afbeeldinglink wordt aangemaakt door in de uitklaplijst 'Type link' de waarde 'Afbeelding' te selecteren. Een afbeeldinglink bestaat uit een klikbare afbeelding i.p.v. een klikbare tekst zoals bij een tekstlink.

Afbeelding
Met een klik op de miniatuur 'Afbeelding' kan een afbeelding worden geüpload of geselecteerd. De klik opent dezelfde popup als die bij het afbeelding element wordt gebruikt.

Alternatieve tekst
In het veld 'Alternatieve tekst' kan een tekst worden ingevuld welke op het alt attribuut van de afbeelding verschijnt. Deze tekst is vooral van belang voor zoekmachines en moet beschrijvend van aard zijn.

Url
Via de knop 'Selecteer' wordt de url van de link ingesteld. De klik opent dezelfde popup als bij een link van het type 'Omschrijving'.

Tooltip
De velden 'Tooltip' en 'Openen in nieuw scherm' zijn ook weer dezelfde als bij een link van het type 'Omschrijving'.

Breedte/hoogte
Door het aanvinken van de 'Breedte' en/of 'Hoogte' vinkjes achter het label 'Afmetingen handhaven' kan een volgende afbeelding automatisch op maat van de afmetingen van de vorige afbeelding worden gemaakt. Meer informatie hierover is te vinden bij het afbeelding element.

Anker aanmaken

Anker link aanmaken.

Een anker wordt aangemaakt door in de uitklaplijst 'Type link' de waarde 'Anker' te selecteren. Een anker is een positie in de pagina waar automatisch naar toe wordt gescrold bij een klik op een link naar dit anker. Een link van het type 'Anker' werkt dan ook meestal samen met een link van het type 'Verwijzing naar anker (omschrijving)' of 'Verwijzing naar anker (afbeelding)'.

Een anker is onzichtbaar op de live versie van de website maar wordt in de site-editor als volgt weergegeven:

Anker link in site-editor.

In het veld 'Anker' wordt de naam van het anker ingevuld. Deze naam wordt later gebruikt bij het aanmaken van een verwijzing naar dit anker.

Verwijzing naar anker (omschrijving) aanmaken

Verwijzing naar een anker aanmaken.

Een tekstlink naar een anker wordt aangemaakt door in de uitklaplijst 'Type link' de waarde 'Verwijzing naar anker (omschrijving)' te selecteren. Een klik op deze link scrolt de pagina naar de positie van het anker.

Omschrijving
In het veld 'Omschrijving' wordt de link tekst ingevuld.

Spring naar anker
In het veld 'Spring naar anker' wordt de naam van het anker ingevuld.

Tooltip
Het veld 'Tooltip' is hetzelfde als bij een link van het type 'Omschrijving'.

Verwijzing naar anker (afbeelding) aanmaken

Afbeeldinglink verwijzing naar anker.

Een afbeeldinglink naar een anker wordt aangemaakt door in de uitklaplijst 'Type link' de waarde 'Verwijzing naar anker (afbeelding)' te selecteren. Een klik op deze link scrolt de pagina naar de positie van het anker.

Alternatieve tekst
Het veld 'Alternatieve tekst' is hetzelfde als bij een link van het type 'Afbeelding'.

Spring naar anker
Het veld 'Spring naar anker' is hetzelfde als bij een link van het type 'Verwijzing naar anker (omschrijving)'.

Tooltip
Het veld 'Tooltip' is hetzelfde als bij een link van het type 'Omschrijving'.

Breedte/Hoogte
De vinkjes 'Breedte' en 'Hoogte' achter het label 'Afmetingen handhaven' zijn dezelfde als bij een link van het type 'Afbeelding'.

Op het link element kan zowel layout als vormgeving worden gezet.

Twitter icon YouTube icon Facebook icon LinkedIn icon RSS icon