Blog

  • Home
  • Blog
  • BTW en leveren aan het buitenland

BTW en leveren aan het buitenland

Voor het leveren van producten en diensten aan het buitenland gelden bijzondere BTW-regels. Wanneer u met uw webshop producten in het buitenland wilt verkopen, is het dus handig als u van deze regels op de hoogte bent. In deze blog zetten we eerst de regels op een rij en laten vervolgens zien hoe u de BTW tarieven in uw TweeGo webshop kunt instellen. 

1. Als u levert aan consumenten binnen de EU dan gebruikt u de Nederlandse BTW.

Consumenten* uit de EU betalen voor uw product of dienst het Nederlandse BTW-tarief. Er zijn echter per EU land drempelbedragen vastgesteld. Komen uw verkopen aan een land boven het drempelbedrag uit, dan treedt regel twee in werking.

* particulieren, ondernemers die geen aangifte doen en organisaties die geen ondernemer zijn.

2. Levert u meer dan het drempelbedrag aan consumenten van een EU-land dan rekent u voor het resterende deel van het jaar en het daarop volgende jaar de BTW van dat land.

Wanneer uw omzet het vastgestelde drempelbedrag van een land overschrijdt, hanteert u vanaf dat moment voor de rest van het jaar én het daarop volgende jaar het BTW-tarief van dat land. Uw bedrijf dient zich dan in dat land te registreren om daar BTW aangifte te kunnen doen. Het is ook mogelijk om al voordat u het drempelbedrag heeft bereikt het buitenlandse BTW-tarief te hanteren. U kunt dit aanvragen bij de belastingdienst.

De drempelbedragen verschillen per EU land.

3. Heeft u zelf een BTW-nummer en levert u aan ondernemers in een ander EU-land dan brengt u 0% BTW in rekening (intracommunautaire levering ICL).

Als een ondernemer tijdens het bestelproces zijn BTW-nummer opgeeft hoeft u geen BTW in rekening te brengen. Om ICL aan te tonen dient u te beschikken over een goede administratie waarin u kunt aantonen dat uw klant BTW aangifte doet in het land waar het bedrijf gevestigd is. Kunt u dit niet aantonen, dan krijgt ú een naheffingsaanslag. Op de site van de belastingdienst staat beschreven hoe u dit kunt controleren. 

4. Bij levering aan landen buiten de EU is het BTW tarief 0% voor consumenten en ondernemers.

Levert u een product buiten de EU dan kunt u 0% BTW in rekening brengen. Dat is van toepassing op consumenten en ondernemers. Bewaar wel de douanedocumenten en eigenlijk alle papieren die nodig zijn om de goederen te verzenden.

BTW-tarieven voor uw webshop

Voordat u gaat bepalen aan welke landen u wilt gaan leveren, bepaalt u eerst onder welk BTW-tarief uw producten in Nederland vallen. Nederland kent drie BTW-tarieven.

  1. Het hoge BTW-tarief (21% op moment van schrijven), dit is het meest gangbare tarief waaronder bijna alle producten en goederen vallen.
  2. Het lage BTW-tarief (6%). Voor een aantal producten (b.v. geneesmiddelen) mag het 6% BTW-tarief gehanteerd worden. Twijfelt u over het BTW-tarief voor uw product of dienst, raadpleeg dan de site van de belastingdienst.
  3. Vrijstelling (0%), voor sommige diensten.

In TweeGo kunt u via de BTW-module aangeven welke tarieven u wilt gebruiken in uw webshop. Standaard is alleen het hoge BTW-tarief geactiveerd en dat is voor de meeste webshops voldoende. U kunt echter meerdere tarieven hanteren als u dat wenst of tarieven toevoegen (als u bijvoorbeeld in België of een ander land gevestigd bent).

BTW-tabel beheren in uw TweeGo webshop.

Uw BTW-nummer

Om een ICL levering (punt 3) uit te mogen voeren moet u zelf ook beschikken over een BTW-nummer. Uw eigen BTW-nummer kunt u instellen via de wizard "Instellingen". Uw BTW-nummer wordt automatisch gecontroleerd.

BTW-nummer instellen in uw TweeGo Webshop.

Landen levering

Als uw BTW-nummer en BTW-tarieven ingesteld zijn kunt u verder gaan met het instellen van de landen waaraan u wilt gaan leveren. Dit kunt u doen via de module "Landen levering" in de webshop. Met behulp van deze module kunt u aangeven welke landen een klant kan selecteren tijdens het bestelproces.

Standaard is alleen Nederland toegevoegd in dit scherm. U kunt zelf nieuwe landen toevoegen. Omdat de belastingregels verschillen, hebben de landen binnen de EU andere instellingen dan landen buiten de EU.

Extra landen toevoegen aan uw webshop.

Via het scherm kunt u landen toevoegen, wijzigen of verwijderen. Daarnaast kunt u per land instellen welke betaalmethoden u voor dat land beschikbaar wilt maken.

Als u een land binnen de EU toevoegt aan uw landenlijst dan kunt u de volgende instellingen doen.

Een EU land toevoegen aan uw webshop.

In bovenstaand voorbeeld is Griekenland geselecteerd. Omdat dit een EU-land is zijn regel 1, 2 en 3 van toepassing. Als u het land heeft toegevoegd bent u klaar. Het land kan direct gebruikt worden in uw webshop en de BTW-regels zijn direct van toepassing. Mocht uw webshop dermate goed lopen dat u in 1 jaar het drempelbedrag voor Griekenland (ook 35.000 euro) overschrijdt dan kunt u met het veld "BTW 21% naar" het BTW-tarief van dat land verleggen. Vanaf dat moment moet een klant uit Griekenland de nieuw ingestelde BTW betalen.

Als u wilt leveren aan een land buiten de EU dan is regel 4 van toepassing. U heeft dan niet te maken met drempelbedragen en BTW. Het scherm ziet er dan als volgt uit.

Een land buiten de EU toevoegen aan uw webshop.

Omdat de BTW aan consumenten en ondernemers vrij is hoeft u hier geen BTW-regels in te stellen.

Wat ziet uw klant tijdens het bestelproces?

Als u BTW-plichtig bent in Nederland en uw klant bestelt bijvoorbeeld een product vanuit België, dan krijgt uw klant de mogelijkheid om een BTW-nummer in te voeren. Wanneer uw klant een nummer invoert, verloopt de transactie volgens regel drie.

Het systeem valideert het BTW-nummer online in de database van de gezamelijke Europese belastingdiensten. De bij de belastingdienst bekende gegevens van een goedgekeurd nummer worden opgehaald en getoond in uw besteloverzicht. 

Wordt het BTW-nummer ingevoerd (en is deze correct) dan wordt in het besteloverzicht de BTW op 0% (er wordt dus geen BTW in rekening gebracht).

BTW nummer invoer voor de klant.

Als uw klant een bestelling doet vanuit Amerika dan wordt er 0% BTW in rekening gebracht. Er wordt geen BTW-nummer aan uw klant gevraagd.

Bronnen:

Terug naar het overzicht
Peter,24-03-2015 @ 12:08
Peter Netjes geformuleerd, heb dit met belangstelling gelezen en ga het zeker een keer terug zien! Bedankt.
KennethMof,09-08-2021 @ 07:17
KennethMof This is a unique place for fashionable women's clothing and accessories.
We offer our clients women's clothing, jewelry, cosmetics and health products, shoes, bags and much more.
https://Newchic.vip/Zte4
ColemanSange,02-11-2021 @ 15:00
ColemanSange Drive, drive, drive your car
Gently down the street.
Merrily, merrily, merrily, merrily,
Life is such a treat.

http://zazebok.ru/cars-for-sale/D_11954740/HUMMER-H3-NSW+-+Sydney-LIVERPOOL+2170,+NSW-SUV

Laat een reactie achter

Twitter icon YouTube icon Facebook icon LinkedIn icon RSS icon