BTW en leveren aan het buitenland
Voor het leveren van producten en diensten aan het buitenland gelden bijzondere BTW-regels. Wanneer u met uw webshop producten in het buitenland wilt verkopen, is het dus handig als u van deze regels op de hoogte bent. In deze blog zetten we eerst de regels op een rij en laten vervolgens zien hoe u de BTW tarieven in uw TweeGo webshop kunt instellen.
1. Als u levert aan consumenten binnen de EU dan gebruikt u de Nederlandse BTW.
Consumenten* uit de EU betalen voor uw product of dienst het Nederlandse BTW-tarief. Er zijn echter per EU land drempelbedragen vastgesteld. Komen uw verkopen aan een land boven het drempelbedrag uit, dan treedt regel twee in werking.
* particulieren, ondernemers die geen aangifte doen en organisaties die geen ondernemer zijn.
2. Levert u meer dan het drempelbedrag aan consumenten van een EU-land dan rekent u voor het resterende deel van het jaar en het daarop volgende jaar de BTW van dat land.
Wanneer uw omzet het vastgestelde drempelbedrag van een land overschrijdt, hanteert u vanaf dat moment voor de rest van het jaar én het daarop volgende jaar het BTW-tarief van dat land. Uw bedrijf dient zich dan in dat land te registreren om daar BTW aangifte te kunnen doen. Het is ook mogelijk om al voordat u het drempelbedrag heeft bereikt het buitenlandse BTW-tarief te hanteren. U kunt dit aanvragen bij de belastingdienst.
De drempelbedragen verschillen per EU land.
3. Heeft u zelf een BTW-nummer en levert u aan ondernemers in een ander EU-land dan brengt u 0% BTW in rekening (intracommunautaire levering ICL).
Als een ondernemer tijdens het bestelproces zijn BTW-nummer opgeeft hoeft u geen BTW in rekening te brengen. Om ICL aan te tonen dient u te beschikken over een goede administratie waarin u kunt aantonen dat uw klant BTW aangifte doet in het land waar het bedrijf gevestigd is. Kunt u dit niet aantonen, dan krijgt ú een naheffingsaanslag. Op de site van de belastingdienst staat beschreven hoe u dit kunt controleren.
4. Bij levering aan landen buiten de EU is het BTW tarief 0% voor consumenten en ondernemers.
Levert u een product buiten de EU dan kunt u 0% BTW in rekening brengen. Dat is van toepassing op consumenten en ondernemers. Bewaar wel de douanedocumenten en eigenlijk alle papieren die nodig zijn om de goederen te verzenden.
BTW-tarieven voor uw webshop
Voordat u gaat bepalen aan welke landen u wilt gaan leveren, bepaalt u eerst onder welk BTW-tarief uw producten in Nederland vallen. Nederland kent drie BTW-tarieven.
- Het hoge BTW-tarief (21% op moment van schrijven), dit is het meest gangbare tarief waaronder bijna alle producten en goederen vallen.
- Het lage BTW-tarief (6%). Voor een aantal producten (b.v. geneesmiddelen) mag het 6% BTW-tarief gehanteerd worden. Twijfelt u over het BTW-tarief voor uw product of dienst, raadpleeg dan de site van de belastingdienst.
- Vrijstelling (0%), voor sommige diensten.
In TweeGo kunt u via de BTW-module aangeven welke tarieven u wilt gebruiken in uw webshop. Standaard is alleen het hoge BTW-tarief geactiveerd en dat is voor de meeste webshops voldoende. U kunt echter meerdere tarieven hanteren als u dat wenst of tarieven toevoegen (als u bijvoorbeeld in België of een ander land gevestigd bent).
Uw BTW-nummer
Om een ICL levering (punt 3) uit te mogen voeren moet u zelf ook beschikken over een BTW-nummer. Uw eigen BTW-nummer kunt u instellen via de wizard "Instellingen". Uw BTW-nummer wordt automatisch gecontroleerd.
Landen levering
Als uw BTW-nummer en BTW-tarieven ingesteld zijn kunt u verder gaan met het instellen van de landen waaraan u wilt gaan leveren. Dit kunt u doen via de module "Landen levering" in de webshop. Met behulp van deze module kunt u aangeven welke landen een klant kan selecteren tijdens het bestelproces.
Standaard is alleen Nederland toegevoegd in dit scherm. U kunt zelf nieuwe landen toevoegen. Omdat de belastingregels verschillen, hebben de landen binnen de EU andere instellingen dan landen buiten de EU.
Via het scherm kunt u landen toevoegen, wijzigen of verwijderen. Daarnaast kunt u per land instellen welke betaalmethoden u voor dat land beschikbaar wilt maken.
Als u een land binnen de EU toevoegt aan uw landenlijst dan kunt u de volgende instellingen doen.
In bovenstaand voorbeeld is Griekenland geselecteerd. Omdat dit een EU-land is zijn regel 1, 2 en 3 van toepassing. Als u het land heeft toegevoegd bent u klaar. Het land kan direct gebruikt worden in uw webshop en de BTW-regels zijn direct van toepassing. Mocht uw webshop dermate goed lopen dat u in 1 jaar het drempelbedrag voor Griekenland (ook 35.000 euro) overschrijdt dan kunt u met het veld "BTW 21% naar" het BTW-tarief van dat land verleggen. Vanaf dat moment moet een klant uit Griekenland de nieuw ingestelde BTW betalen.
Als u wilt leveren aan een land buiten de EU dan is regel 4 van toepassing. U heeft dan niet te maken met drempelbedragen en BTW. Het scherm ziet er dan als volgt uit.
Omdat de BTW aan consumenten en ondernemers vrij is hoeft u hier geen BTW-regels in te stellen.
Wat ziet uw klant tijdens het bestelproces?
Als u BTW-plichtig bent in Nederland en uw klant bestelt bijvoorbeeld een product vanuit België, dan krijgt uw klant de mogelijkheid om een BTW-nummer in te voeren. Wanneer uw klant een nummer invoert, verloopt de transactie volgens regel drie.
Het systeem valideert het BTW-nummer online in de database van de gezamelijke Europese belastingdiensten. De bij de belastingdienst bekende gegevens van een goedgekeurd nummer worden opgehaald en getoond in uw besteloverzicht.
Wordt het BTW-nummer ingevoerd (en is deze correct) dan wordt in het besteloverzicht de BTW op 0% (er wordt dus geen BTW in rekening gebracht).
Als uw klant een bestelling doet vanuit Amerika dan wordt er 0% BTW in rekening gebracht. Er wordt geen BTW-nummer aan uw klant gevraagd.
Bronnen:
- www.belastingdienst.nl
- http://www.mkbservicedesk.nl/2285/hoe-zit-met-btw-export-diensten.htm
- http://www.mkbservicedesk.nl/890/btw-exporteren.htm