Blog

Rechts klikken in Mac OS X

TweeGo maakt veelvuldig gebruik van een context menu voor het uitvoeren van acties. Een context menu is een menu dat onder de muiscursor verschijnt nadat een gebruiker ergens met rechts op klikt. De verschillende opties die in het menu verschijnen zijn afhankelijk van de context waarop men klikt. Vandaar de naam "context menu".

Een TweeGo site is op zowel een Mac als op een PC te bewerken. Als Mac gebruiker kunt u echter voor een verrassing komen te staan als u ziet dat er niets gebeurt als u met rechts klikt, er verschijnt helemaal geen menu.

Hoe komt dit?

Een Apple muis heeft van oudsher maar 1 knop. Pas sinds 2005 produceert Apple muizen met meerdere knoppen en een scroll-wieltje.

In Mac OS X, het besturingssysteem van de Mac, staat het klikgedrag van de rechtermuisknop
standaard ingesteld op het klikgedrag van de linkermuisknop. M.a.w. een rechtermuisklik wordt als een linkermuisklik verwerkt.

Wat kunt u hieraan doen?

Gelukkig zijn er twee manieren om dit probleem op te lossen.

Ten eerste kunt u tijdens het klikken de Ctrl-toets ingedrukt houden. Een linker- of rechterklik wordt dan als een rechtermuisklik verwerkt.

Ten tweede kunt u het klikgedrag van de rechtermuisknop permanent veranderen door het wijzigen van een muis-instelling. Navigeer hiervoor naar Systeemvoorkeuren:

Klik daarna op "Muis":

Vink tot slot "Secundair klikken" aan en selecteer "Klikken op rechterzijde" uit het lijstje dat onder deze optie staat.

Terug naar het overzicht
peter de vries,22-05-2013 @ 16:39
peter de vries Hallo, ik heb alleen een primaire muisknop links en rechts is dit hetzelfde. Ik zie geen uitting van een secundaire muisknop. Groetjes
Erik van den Berg,23-05-2013 @ 13:27
Erik van den Berg Een klik op de rechterzijde van een Apple muis wordt als rechtermuisklik geregistreerd na het wijzigen van de instellingen. Daarnaast kan ook, zoals in het artikel wordt aangegeven, een Ctrl+klik worden gebruikt i.p.v. een rechtermuisklik.
Friwo,30-04-2014 @ 17:40
heb de muis instellingen voor muis A1152 i.v.m. rechtermuisknop in systeem voorkeuren gewijzigd. Ik wist het niet. Het werkt prima hoor! Bedankt
F.A. Worm,25-03-2015 @ 11:28
F.A. Worm Zoals bij de eerste muis A1152 werkte het links en rechts gebruik goed zie Friwo. Nu heb ik er een bij mijn G5 gekregen met Leopard en die werkt alleen zoals boven beschreven met ctrl! Waarom komt dat door Leopard? Of is deze dan stuk? Het is precies dezelfde. Merkwaardig is dat wel.
Herman,28-07-2018 @ 14:29
Herman Ik ben door onverklaarbare reden opeens de linker muisklikfunctie kwijt.
ik kan alleen nog maar rechts klikken en dan op openen klikken om bijv een map te openen.
Ik heb al van alles geprobeerd, maar krijg het niet meer in orde.
ik heb een Mac Mini late 2012 met een Magic Mouse en gebruik HighSierra 10.3.6.
Heeft u een idee wat er mis is gegaan?
mvg
Herman van Merkesteijn

Laat een reactie achter

Twitter icon YouTube icon Facebook icon LinkedIn icon RSS icon