Blog

  • Home
  • Blog
  • Nieuwe website lettertypen installeren

Nieuwe website lettertypen installeren

Het gebruik van lettertypen in een website is sinds het ontstaan van het web problematisch geweest. Waar een gebruiker in een tekstverwerkingsprogramma gewend is uit honderden lettertypen te kiezen is de keuze voor een website een stuk beperkter.

Aanvankelijk was het onmogelijk om een ander lettertype in te stellen totdat Netscape in 1995 de html <font> tag introduceerde. De font tag werd later opgevolgd door CSS. Er kon echter nog steeds maar uit een zeer beperkte set van lettertypen worden gekozen. De reden hiervoor is de manier waarop browsers een lettertype weergeven. Wanneer een lettertype via font tag of css wordt ingesteld probeert de browser dit op de bezoekers computer te vinden. Wordt het lettertype niet gevonden dan wordt er een standaard lettertype gebruikt, de website ziet er anders uit dan dat de webdesigner voor ogen had. Omdat op iedere computer andere lettertypes zijn geïnstalleerd zijn er maar een aantal lettertypen waarvan met zekerheid kan worden gezegd dat deze op iedere computer zijn geïnstalleerd. Dit zijn de zogenaamde 'web safe' lettertypes. Standaard kan uit deze lettertypes worden gekozen in een TweeGo website:

Web safe lettertypes.

Door de jaren heen zijn er diverse technieken ontstaan om de beperking in website lettertypes op te heffen. Deze technieken maken hoofdzakelijk gebruik van javascript en/of flash. Met de komst van de nieuwe CSS3 specificatie wordt het toepassen van non-websafe lettertypen echter een stuk robuuster. De nieuwe specificatie wordt door alle moderne browsers ondersteund. I.p.v. dat de browser op een lokale computer gaat zoeken naar een lettertype kan deze nu vanaf de server worden gedownload. De touwtjes zijn dus, zoals het hoort, in de handen van de webdesigner wat betreft de lettertype keuze.

Er kleeft echter nog één groot nadeel aan het gebruik van deze techniek. De verschillende browsers ondersteunen allen verschillende bestandsformaten voor het lettertype. Zo ondersteunt Internet Explorer alleen .eot bestanden terwijl FireFox, Chrome, Safari en Opera .ttf en .otf bestanden ondersteunen. Mobiele browsers, bijvoorbeeld op de iphone of ipad, bieden weer alleen ondersteuning voor .svg bestanden. Dit heeft tot gevolg dat de code voor het toevoegen van een maatwerk lettertype behoorlijk ingewikkeld en foutgevoelig wordt:

Complexe css3 fontface code.

Gelukkig neemt TweeGo de techniek voor u uit handen. Een maatwerk lettertype kan worden gedownload(bijvoorbeeld via fontsquirrel.com) en worden geüpload naar uw TweeGo website. Het lettertype kan vervolgens op eenvoudige wijze in de online webdesign software van TweeGo worden geselecteerd. Hoe gaat dit in zijn werk? Bekijk de tutorial 'Nieuwe website lettertypen installeren'!

Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Web_typografie
http://www.w3schools.com/cssref/css3_pr_font-face_rule.asp

Terug naar het overzicht

Laat een reactie achter

Twitter icon YouTube icon Facebook icon LinkedIn icon RSS icon